Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Prehrana in obolevnost za rakom | Natisni |
Sobota, 21 Februar 2009 14:42

PREHRANA  IN  OBOLEVNOST  ZA  RAKOM  TER  DRUGIMI  HUDIMI  BOLEZNIMI

Avtor: Tamara Urbančič

Obolevnost za rakom narašča. V letu 1998 je bilo v Sloveniji na novo obolelih ljudi za rakom 8411. Leta 2007 že  10.720! Od leta 1995 do 2004 se je obolevnost povečala za 44%. V komaj devetih letih!  Narašča rak  debelega črevesja, trebušne slinavke in kožni rak (sončenje). Leta 2020 naj bi bil vzrok smrti  vsakega  tretjega  človeka  v Sloveniji  rak. To je čez enajst let!!!  Na prvem mestu smrtnosti so bolezni srca in ožilja na drugem pa je rak.  Za rakom zbolevajo tudi otroci, čeprav »ne bi smeli«, saj je rak bolezen, ki se razvija počasi, ne nastane kar naenkrat, kot npr. poškodba.

Ker nisem iz medicinske stroke, se ne bom poglabljala v podrobnosti nastanka raka, sem pa pred kratkim na predavanju o zdravilnih zeliščih slišala tole enostavno razlago nastanka raka in Vam jo želim posredovati za lažje razumevanje in za večjo skrb za zdravje.

 V vsakem od nas, se celo življenje delijo celice, ker telo najprej raste, nato se obnavlja. Pri teh delitvah se včasih zgodi, da nastane nenormalna celica, mutagena celica, tudi rakava. In v vsakem od nas  je kar naprej kakšna rakava celica, ki potuje po telesu. Vendar je narava poskrbela za nas in nam dala imunski sistem. Celice našega imunskega sistema ne uničujejo samo virusov ter bakterij, ki pridejo v naše telo, ampak prepoznavajo in uničujejo tudi vse nenormalne in poškodovane celice. Tako smo vedno zdravi. Dokler naš imunski sistem ne oslabi in dokler ne začne v našem telesu nastajati nenormalno veliko število rakavih celic. Takrat jih naš imunski sistem ne more uničiti in nastane tumor. Zato je zelo pomembno, da skrbimo za dober imunski sistem in za čim manj vzrokov za nastanek rakavih celic.

Glavni uničevalec našega imunskega sistema  je dolgotrajen stres: dolgotrajne skrbi v službi, skrbi glede kreditov, nenehno hitenje, prevelika fizična in psihična obremenitev. Imunski sistem oslabi  tudi, če se premalo gibljemo na svežem zraku, če se nepravilno prehranjujemo, pa preveč alkohola in cigaret... Vse to znamo že na pamet.

 Kajenje je še vedno med prvimi vzroki pljučnih obolenj, vpliva pa tudi na   huda srčna obolenja.  Vdihavanje cigaretnega dima pripomore k nastajanju prostih radikalov, zato so ogroženi tudi nekadilci, ki vdihavajo cigaretni dim.

Glavni vzroki za nastanek nenormalnih, poškodovanih celic v telesu pa so prosti radikali. Prosti radikali so atomi, molekule, ioni, ki jim primanjkuje elektronov in so zato zelo reaktivni in hitro reagirajo z drugimi molekulami, spojinami. Te reakcije potekajo nenadzorovano in so škodljive za celico, saj jo poškodujejo, posledica pa so huda obolenja. Če je prostih radikalov v telesu preveč, napadajo in poškodujejo  zdrave celice ter njihov genski zapis - DNK. Posledica so bolezni: rakava obolenja, diabetes, ateroskleroza, artritis, prehitro staranje, očesna mrena,...  Prosti radikali v telesu nastajajo neprestano. Deloma naravno pri nepopolnem celičnem dihanju, veliko radikalov pa lahko nastane tudi zaradi vnosa različnih telesu tujih snovi (pesticidi, katran, umetna barvila v hrani, konzervansi, nekatera zdravila...) ali zaradi izpostavljenosti ionizirajočemu sevanju, sevanju visokonapetostnih daljnovodov, mobitelov, onesnaženemu zraku, razredčilom (lakirnice...), težkim kovinam (solata ob prometni cesti)... Seveda se je tem stvarem moč izogibati, nikakor pa v celoti izogniti.  Telo proste radikale nevtralizira in tako ohranja celično ravnovesje  s pomočjo encimskih sistemov in antioksidantov (»lovilcev prostih radikalov« oziroma snovi, ki nas varujejo pred prostimi radikali). Pomembnejši antioksidanti so: vitamin C, E, beta karoten, selen, cink, flavonoidi,    koencim Q10....Vendar je za delovanje celice nujno potrebna zadostna količina teh antioksidantov, sicer se ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti poruši in nastanejo bolezni. Zauživali naj bi manj kalorično prehrano (zagotavlja daljše življenje), zdravo sadje in zelenjavo bogato z vitamini in minerali ter zdravilne rastline. Največ antioksidantov ima vrtni timijan (vsebuje timol, ki je tudi uničevalec patogenih bakterij), sledi mu črnoplodnata aronija (dva metra visok grm, odlična za kompote, marmelade, sokove), korenje, zeleni čaj, ajda, proso ter ostalo zdravo sadje in zdrava zelenjava in zdravilna zelišča. Strokovnjaki ugotavljajo, da je glavni vzrok za večino hudih bolezni  tisto, kar zauživamo in ne toliko tisto, kar vdihavamo. Torej je zdrava hrana, kot del zdravega življenja, zelo pomembna.  

Kaj pa je zdrava hrana? Ali je to uvoženo sadje in zelenjava, ki je tretirana s pripravki za daljšo obstojnost?  Ali so to mesni izdelki, ki nosijo znak varovalnega živila, vsebujejo pa en kup dodatkov za obstoj in okus? Ali je to jogurt za otroke s Smarties bomboni, ki vsebuje kar 11 aditivov, med katerimi prevladujejo umetna barvila, ki povzročajo alergije pri otrocih? Ali je zdravo živilo sojin tofu iz gensko spremenjene soje? Ali je jabolko zaradi ostankov pesticidov za otroka zdravo ali škodljivo? Ali so čaji iz zdravilnih rastlin zdravi? Namreč čez 90% zdravilnih rastlin je iz uvoza, tudi  iz plantaž, kjer jih tretirajo s pesticidi in kombajnirajo. Primer  prevelike vsebnosti pesticidov v BEBE čaju je bil odkrit enkrat lani; če se še spomnite, so morali eno serijo čaja umakniti iz trgovskih polic.

Več o pesticidih, aditivih, gensko spremenjenih organizmih naslednjič. Ta članek je samo uvod v biotehnološke iznajdbe, zaradi katerih smo ljudje vse manj srečni. Bolan človek je težko srečen.

 

Viri:

Inštitut za varovanje zdravja
Wikipedija (spletna enciklopedija)
Tečaj zdravilnih rastlin biokmetije Plavica
Zveza potrošnikov Slovenije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.robert-ron.com/photogallery/photo00031688/martin1014.JPG     Aronija    

 

 

http://www.agromehanika.si/images/top_pic.gif 

Kdo šprica? Politika ali kmet?  Največkrat so kmetje zaradi politike primorani delati nekaj, kar sicer nebi.