Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Izpeljano mednarodno projektno srečanje | Natisni |
Nedelja, 05 Julij 2009 14:03

Prvi dan srečanja je bil namenjen predvsem gostom iz Litve, saj smo jim predstavili Grad Prem in projekte povezane z obnovo gradu, nato so si ogledali Kmetijo Turn v Bitnji in se seznanili z pridelavo ovčjega sira. Lastnik Franjo Penko jim je tudi razkazal objekt  ter seznanil z njegovimi načrti glede obnove kmetije. Po kosilu na turistični kmetiji Ivankotovi so si gostje ogledali še Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer so poslušali tudi predstavitev Regionalne razvojne agencije NKR iz Pivke. Dan smo zaključili z obiskom sadjarskih kmetij Biščak in Morelj v Bujah v Vremski dolini, kjer so si gostje lahko ogledali pridelavo in predelavo sadja (jabolk, sliv) ter seveda degustirali njihove izdelke.

 img_0516 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi dan smo pričeli s projektno konferenco na Turistični kmetiji Hudičevec, kjer so se prej navedenim LAS pridružili tudi predstavniki Ministrstva za kmetijsktvo, gozdarstvo in prehrano. Na konferenci smo si izmenjali izkušnje iz mednarodnih projektov, predloge za nadaljnje sodelovanje, pomemben pa je bil tudi prispevek Ministrstva, ki je natančno opredelilo pogoje za sodelovanje v projektih sodelovanja v programu Leader. Prav iz tega razloga lahko konferenco označimo kot uspešno, saj smo se poleg jasnih navodil tudi medsebojno spoznali in s tem odprli možnosti za nadaljnje sodelovanje.

V popoldanskem programu sta sosednja LASa pripravila predstavitve dobre prakse. Najprej smo si ogledali kmetijo in proizvodnjo sirov na Kmetiji Zidarič v Praprotnem (občina Devin Nabrežina) in vrhunsko pridelavo oljčnega olja Starec v Boljuncu (občina Dolina). Pozno popoldne pa smo si ogledali še pridelavo vin in vinsko klet Štoka v Krajni vasi pri Dutovljah.

Gostje iz Litve so bili z organizacijo obiska in predstavitvijo različnih dejavnosti na našem področju zelo zadovoljni in že napovedali organizacijo podobnega srečanja v Litvi naslednje leto, kar bo seveda tudi del projekta sodelovanja s to Lokalno akcijsko skupino. Oglejte si še fotogalerijo obiska.....

03072009053

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link