Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Predstavljen novi katalog Turističnih kmetij Brkinov in Krasa | Natisni |
Torek, 19 Januar 2010 15:39
INFORMACIJA ZA MEDIJE 

Lokalna akcijska skupina (LAS) Krasa in Brkinov iz Sežane ter LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom iz Ilirske Bistrice sta na pobudo turističnih kmetij pristopila k izvajanju skupnega projekta TRŽENJE TURISTIČNIH KMETIJ Brkinov in Krasa. Projekt je eden prvih v Sloveniji, pri katerem sodelujeta sosednji LAS, kar se je v nadaljevanju izkazalo kot zelo dobra oblika sodelovanja. Sploh zato, ker se s projektom povezuje območje Brkinov in Krasa, ki je sicer razdeljeno med šest občin, od vedno pa gre za isto - zaokroženo geografsko območje. Prav iz tega razloga je bil svojevrsten izziv povezati turistične kmetije iz občin Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Komen, Pivka, Postojna in Sežana pri skupni promociji in trženju.

Projekt se je pričel spomladi 2009 z izvajanjem izobraževanj za turistične kmetije (trženje, promocija, oblikovanje ponudbe, prilagajanje na aktualne razmere na trgu), nadaljeval pa s pripravo skupnih programov in turističnih produktov. Ob zaključku projekta so se pripravila še skupna marketinška orodja za izvajanje trženja in promocije turističnih kmetij - pri tem gre za izdelavo predstavitvenega kataloga v več jezikih, spletnega portala in seveda skupnih promocijskih aktivnosti. Eden izmed glavnih ciljev projekta pa je ustvarjanje pogojev za pridobitev incoming agencije, s katero bi turistične kmetije neposredno sodelovale pri prodaji svojih storitev. Svoj interes pri tem je izkazala Turistično razvojna agencija Autentica iz Kopra s svojo podružnico v Ilirski Bistrici.

Pred nami so torej samo še promocijske aktivnosti: na današnji tiskovni konferenci predstavljamo nov katalog Na podeželju med Brkini, Krasom, Nanosom in Snežnikom, ki zajema predstavitev območja z zemljevidom, predstavitev 38 turističnih ali izletniških kmetij ter 4 osmic, v katalogu pa so dodani še kratki opisi enodnevnih ali večdnevnih izletov, ki se jih po prosti volji lahko združuje v pakete. Ti turistični produkti so zasnovani tako, da jih lahko uporabljajo tako ponudniki kot koristniki neposredno, lahko pa se povežejo tudi s turistično agencijo Autentica za organizacijo konkretnih programov. Pri tem je potrebno dodati, da bodo na novem spletnem portalu http://www.turisticne-kmetije.si/ (za tujce pa http://www.tourist-farms.si/), opisi turističnih produktov bolj obširni in vsebinski kot v katalogu. V nadaljevanju jih bomo poskusili nadgraditi tudi z interaktivnimi vsebinami, da bi na ta način izkoristili vse možnosti, ki jih ponuja internet.

Izkoriščamo priložnost, da napovemo tudi udeležbo turističnih kmetij na letošnjem sejmu TIP, ki bo potekal od četrtka 21.1. do nedelje 24.1.2010 v Ljubljani. Kmetije se bodo predstavile na dveh razstavnih prostorih v hali C in sicer s skupno promocijo vseh kraško-brkinskih ponudnikov (vinarji, kmetije, sadjarji...) v okviru Vetrove poti. ter na razstavnem prostoru Zelenega krasa. Tam bodo na voljo novi katalogi, potekale pa bodo tudi predstavitve posameznih turističnih kmetij, v soboto pa bo še posebej pestro, saj bo na sejmu potekal Dan Krasa in Brkinov.

Celotna vrednost projekta je 21.600,00 EUR, od tega bosta Evropski Kmetijski Sklad za Razvoj Podeželja (EKRSP) in MKGP sofinancirala 14.640,00 EUR (80% upravičenih stroškov), ostalo pa je razdeljeno na občine, ki pokrivajo področje obeh LAS (6 občin) in turistične kmetije.

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link