Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Udeležili smo se sestanka Leader subcommittee | Natisni |
Torek, 16 November 2010 06:46

Strokovni vodja LAS Aleš Zidar se je 12. novembra 2010 kot predstavnik slovenskih LAS udeležil 5. sestanka LEADER Subcommitte, ki je potekal v Centru Albert Borschette v Bruslju. LEADER Subcommittee je sicer organ Evropske komisije, ustanovljen za spremljanje izvajanja programa LEADER in ga sestavljajo člani iz vseh članic EU (ministrstva, organizacije  in združenja na področju razvoja podeželja, nacionalne mreže za podeželje), na tokratno sejo pa so bili vabljeni tudi po dva predstavnika LAS iz vsake države članice. Poleg stalnih članov LEADER Subcommittee Brede Kovačič in Mateja Štepca, sta Slovenijo zastopala tudi Goran Šoster - sicer predstavnik PREPARE Network in LAS Prlekije ter Aleš Zidar.

Na seji je bilo predstavljeno poročilo treh delovnih skupin o dosedanjem izvajanju programa Leader, pa tudi v kasnejši razpravi se je ugotovilo, da so problemi izvajanja programa Leader več ali manj povsem enaki v vsej Evropi. Iz tega razloga je bilo predlagano kar nekaj možnosti za izboljšanje programa v prihodnjem finančnem obdobju, predvsem pa je bilo opozorjeno na zelo stroge pogoje črpanja sredstev in posledično - majhen odstotek izkoriščenih sredstev finančnega obdobja 2007 - 2013. Po podatkih EU je Slovenija dosedaj izkoristila dobrih 14% vseh sredstev vendar je s tem pri samem vrhu uspešnosti. Za primerjavo - Francija in Italija sta doslej izkoristili le okoli 1% vseh sredstev, kar je gotovo premalo za uspešno oceno izvajanja programa.

Skupni vtis udeležencev sestanka je bil prav gotovo pozitiven, saj so imeli možnost iz prve roke izvedeti o problemih izvajanja programa Leader v EU in osebno primerjati delovanje naših LAS z ostalimi. Podrobno poročilo o udeležbi na seji je dosegljivo na tem linku   poročilo_o_seji_LSC_Bruselj.pdf  .

 12112010249

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link