Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Obisk dobre prakse | Natisni |
Ponedeljek, 13 Junij 2011 14:18

Obisk pri LAS Od Pohorja do Bohorja, ki ima svoj sedež v Šentjurju, je bil načrtovan v programu dela kot ogled primera dobre prakse, kar so udeleženci po zaključenem obisku potrdili z zadovoljstvom in navdušenjem nad predstavljenimi primeri delovanja kolegov s Štajerske.

Z vodstvom LAS Od Pohorja do Bohorja zelo dobro sodelujemo že kar nekaj časa, saj sta obe LAS izredno aktivni v organih Društva za razvoj slovenskega podeželja, ki zastopa vse slovenske LAS in koordinira njihovo delo pri pomembnejših odločitvah in razpravah z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poleg tega izmenjujemo informacije od delovanju LAS, njihovih problemih in rešitvah, tako da se je kot logična postavljala tudi izmenjava primerov dobrih praks in seznanitev članov z načinom delovanja prijateljskih LAS. Prvi so se opogumili Štajerci, ki so na našem področju gostovali v začetku maja, dobri odzivi in njihovo iskreno povabilo pa je naša LAS izkoristila v začetku junija.

Seveda je bila osnova ogleda dobre prakse pregled njihovih projektov in izkušnje z izvajanjem le teh, zato smo si najprej ogledali Muzej južne železnice in Vinogradnikovo učno klet v Šentjurju, kot primer sodelovanja dveh različnih društev v eni zgradbi. Odlično urejen in voden železniški muzej je namreč na svojstven način podprl ureditev spodnjih, prej zapuščenih kletnih prostorov nekdanjega železniškega skladišča in na ta način omogočil uporabo prostorov za različna predavanja in srečanja nekaterih društev, med katerimi je tudi Vinogradniško društvo Šentjur. Seveda imajo v teh prostorih tudi svojo vinsko klet, kjer so nas razveselili z dopoldansko degustacijo svojih vin. V teh prostorih nas je pozdravila tudi predsednica LAS Od Pohorja do Bohorja gospa Staška Buser, nekaj več o delovanju LAS pa so nam v nadaljevanju, na naslednji lokaciji, predstavile Elena Zupanc in Suzana Zupančič. Ogledali smo si namreč Kozjansko domačijo na Dobjem, katere obnova in aktivnosti so bile sofinancirane iz EU sredstev, zanimiva pa je simbioza med obnovljenim starim objektom in dejavnostjo (turistična kmetija), ki daje uporabi objekta svojo prepoznavnost. Uspešno.

Po kosilu na turistični kmetiji Gačnikov hram v Klokočovniku smo si ogledali Žičko kartuzijo, kjer je bila zanimiva predstavitev obnove kartuzije. Le ta je bila pred leti velika ruševina, sedaj pa je obnovljenih kar nekaj objektov, kjer se izvaja določena aktivnost – od muzeja z Otokarjevo peninsko kletjo in zeliščno prodajalno do duhovne hiše. Dan smo zaključili v Zrečah z ogledom obnovljene železniške postaje in vlakovne kompozije ozkotirne železnice. Projekt je izpeljalo domače turistično društvo, vsekakor pa je namenjen dodatni lokalni turistični ponudbi, ki je na področju Zreč zelo bogata in pestra.

Na povratku proti domu smo prisotni v avtobusu ugotavljali, da smo na področju LAS Od Pohorja do Bohorja preživeli res zanimiv in poučen dan, ki je marsikomu odprl nove ideje in potrdil dosedanje izkušnje v delu z razvojem podeželja. Skupna ocena je, da se da vedno kaj narediti, če se najde dobra volja in dobra ideja, pri realizaciji pa je potrebno resnično uporabiti vso pomoč, ki jo nudi občina in država. In seveda tudi lokalne akcijske skupine, kar je bilo lepo predstavljeno v Šentjurju.

 

Zidar Aleš

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link