Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Nekaj novosti | Natisni |
Četrtek, 08 November 2012 07:26

Za nami so res do konca napolnjeni jesenski dnevi. Po izjemno odmevni in odlično izpeljani osrednji sejemski prireditvi na področju našega LAS - Kmetijski tržnici v Ilirski Bistrici  (kjer smo sodelovali kot soorganizatorji), smo v LAS izbirali projekte za zadnji letošnji Načrt izvedbenih projektov (NIP 2012). V skladu z predvidenim postopkom je bil NIP 2012-2 oddan 23. oktobra 2012, v njem pa smo prijavili 11 novih projektov v skupni vrednosti 126.007,98 €, od tega bo iz sredstev LEADER sofinancirano 74.811,84 €. Podrobna pšredstavitev NIP bo pripravljena v naslednjih dnevih, saj istočasno poteka vsebinska prenova naše spletne strani. Kot ste verjetno opazili, že malce zamujamo z ažuriranjem vsebin, ki pa bodo v naslednjem mesecu vse prenovljene.

Zelo aktivno smo se vključili tudi v izvedbo 2. Slovenskega podeželskega parlamenta, ki je potekal 16. in 17. oktobra v Zrečah. Strokovni vodja LAS Aleš Zidar, ki je istočasno tudi predsednik Komisije za Leader pri Društvu za razvoj slovenskega podeželja, je namreč vodil eno izmed delavnic SPP (na temo Leader), končna ocena izvedbe parlamenta pa je bila zelo uspešna (več o parlamentu), saj smo se lahko člani LAS neposredno srečali z odgovornimi za razvoj podeželja tako v državi kot v EU.

V teh dneh potekajo prve analize izvajanja programa Leader na našem področju, ki bodo podlaga za pripravo nove Lokalne razvojne strategije. Obeta se kar nekaj sprememb na področju razvojnih in strukturnih finančnih programov EU, katerim bo potrebno prilagoditi nove LRS. Hitimo z izvajanjem projektov iz NIP 2012-1 in pripravo poročil, saj se bo večina zahtevkov za sofinanciranje pripravila v decembru. Istočasno pa načrtujemo aktivnosti za naslednje leto, ki bo še posebej specifično zaradi zaključevanja finančnega obdobja EU 2007-2013.

Mimogrede - naš LAS je bil prisoten tudi na letošnji BARCOLANI v Trstu, saj so bile naše brošure in propagandni materiali prisotni na stojnici sosednjega LAS iz Sežane (hvala..), skupaj z njimi pa bomo poskušali nadaljevati projekt sodelovanja Povežimo kmečke tržnice ob meji, s ciljem združevanja kmetijskih proizvajalcev za skupen nastop v mestu Trst.

Na spodnji sliki z 2. Slovenskega podeželskega parlamenta z leve: Peter Kaltenegger (Evropska komisija), Darja Planinc (LAS Posavje), Aleš Zidar, Judit Torok (ENRD Contact point), Stig Hansson (Švedska mreža za podeželje).

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link