Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Izpeljan Zbor članstva 2013 | Natisni |
Četrtek, 28 Marec 2013 07:37

V torek, 26.3.2013, smo na TK Hudičevec v Razdrtem izpeljali 6. redni Zbor članstva LAS, ki se ga je udeležilo 23 članov LAS. Zbor je potrdil poročilo o delu za leto 2012 in sprejel program dela društva za 2013, poleg tega pa tudi prevetril članstvo društva. Po novem imamo 109 članov od tega 27  iz ekonomskega sektorja, 14 iz javnega sektorja ter 68 iz zasebnega sektorja. Zbor članstva je delo LAS ocenil kot zelo uspešno in pohvalil delo vseh, ki sodelujejo pri njegovem delu. V letu 2013 pa bo LAS poleg vseh osnovnih aktivnosti, ki jih izvaja že doslej, posebno pozornost namenil pripravi na novo Evropsko finančno perspektivo 2014-2020, od katere pričakuje še dodatno podporo za razvoj našega podeželja. Naj spomnimo – v dosedanjem obdobju je LAS sofinanciral kar 98 projektov, ki so na naše področje investirali skupno slabih 2,4 milijona EUR, kar je za naš LAS izreden podatek in dokaz, da pristop Leader uspešno deluje. več v Poročilu o delu 2012 in Programu za 2013.

V aprilu mesecu (pričetek 17.4.2013) najavljamo šolanje za turistične vodnike Zelenega krasa, ki bo potekalo v naši organizaciji. Podroben program in razpis se še pripravlja in bo posredovan javnosti do konca tedna, že sedaj pa ste zainteresirani vabljeni k sodelovanju. Zahtevek za podrobne informacije posredujte na naš mail.

V nadaljevanju pa še povabilo na tri delavnice oz. tečaje. Naš kuharski mojster Rihard Baša bo aktiven tudi v tem velikonočnem času, zato vas vabi, da se mu pridružite na kuharski delavnici Izdelava pirhov na Veliki petek, 30.3.2013 ob 15:30. Na njej boste lahko izdelali lepe pirhe, obarvane z naravnimi barvami, skuhali pravo domačo žuco (žolico) in ji dodali kuhan pršut in sveže nabrani hren.

V sredo, 6.4.2013 pa bo s pričetkom ob 16,00 uri pripravljen kuharski tečaj – Dekoracije iz sadja in zelenjave, kjer se boste lahko naučili izdelovanja dekorativnih elementov iz naravnih materialov ob uporabi vrhunskih japonskih nožev. Ker je število udeležencev za oba tečaja omejeno so zaželene čimprejšnje prijave na 031-209-629 ali pa na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Ana Dolgan iz Stare Sušice pa pripravlja v ponedeljek 8.4.2013 med 17.00 in 21.00 uro začetni tečaj polstenja. Ta bo potekal v prostorih kuharske učilnice v Jasenu 13a, Ilirska Bistrica, podrobnosti pa so posredovane v priloženem vabilu.

Posredujemo tudi informacijo o delavnicah, ki jih v aprilu pripravlja Turistično društvo Pivka.  V sredo, 3. aprila ob 18. uri bo v Krpanovem domu v Pivki predavanje TD Pivka z naslovom SAMOOSKRBA Z ZELENJAVO.  Predavala bo strokovnjakinja Kluba Gaia, Nevenka Breznik. V petek, 5. ter soboto 6. aprila bo v Krpanovem domu v Pivki ter v šolskem sadovnjaku pri OŠ Pivka potekala delavnica z naslovom GOJENJE IN REZ JABLANE IN HRUŠKE TER RAZLIČNE MOŽNOSTI UPORABE NJUNIH. V soboto dopoldne bo na OŠ Pivka potekala tudi zanimiva prireditev z naslovom ZDRAVJE, NAJVEČJE BOGASTVO.   V četrtek, 11. aprila ob 19. uri bo v sklopu predavanj Pivška jezera povezujejo v Parku vojaške zgodovine Pivka predavanje z naslovom  VARSTVO NARAVE IN RAZVOJNE PRILOŽNOSTI V KRAJINSKEM PARKU. Dr. Andrej Sovinc iz Sečoveljskih solin bo povedal nekaj več o vsebini in namenu zavarovanih območij in Nature 2000 za varstvo narave in spodbujanje trajnostnega razvoja, gospa Dušica Kunaver pa o možnostih prenosa naravne in kulturne dediščine v turistično ponudbo.  V petek, 26. aprila pa ste vabljeni na STROKOVNO EKSKURZIJO NA OBALO, kjer si bomo ogledali kmetije, ki pridelujejo zdravo zelenjavo. Podrobnosti dobite v vabilih.

Ob koncu vam želim vesele in prijetne Velikonočne praznike. Namenite jih svojim najdražjim, da bodo dobili svoj pravi in poln pomen.

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link