Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Kmetijski krožek na izletu | Natisni |
Petek, 14 Junij 2013 11:22

V organizaciji Kmetijskega krožka, ki poteka v okviru enega izmed naših projektov na OŠ v občini Il.Bistrica in Pivka, so se v  soboto, 1.6. 2013otroci odpravili na strokovno ekskurzijo na tri kmetije: Kmetijo Štjefetovi, Tomaž Dekleva, v Petelinje, na sadjarsko kmetijo Antona Biščaka na Buje v Vremski dolini in na vrtnarijo Primož Česnik na Ratečevo Brdo. Udeležilo se jo je 33 učencev OŠ Dragotina Ketteja ter trije odrasli spremljevalci.

Pri Tomažu Deklevi smo si ogledali rejo molznic, stroje ter izdelavo sira. Živali redijo na živalim prijazen način. Učenci so se najdlje časa zadržali v hlevu, v sirarni ter pri traktorjih. Prijazni gostitelji so v preizkušnjo ponudili sir in jogurt, ki jih izdelujejo na kmetiji. Naj ob tem omenimo, da so v začetku letošnjega leta s pomočjo LAS in sredstev iz programa Leader (EKSRP) obnovili sirarno, kar se zelo pozna na kvaliteti izdelkov.

Pri Antonu Biščaku so si učenci ogledali naprave za žganjekuho, linijo za predelavo jabolk ter sadovnjak. Degustirali so jabolčni sok.

Na Ratečevem Brdu pa jih je sprejel Primož Česnik in razkazal rastlinjake, gojenje cvetlic ter zelenjadnic in pognal napravo za presajanje. Vsakemu udeležencu je podaril cvetlico, na Kmečkem turizmu Janezinovi pa jih je čakala še pogostitev z domačim pecivom in pečenim krompirjem.

Na avtobusu so za veselo razpoloženje skrbeli učenci s tremi harmonikami. Strokovno ekskurzijo smo zaključili ob 14.20.

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link