Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Končan projekt Preteklost živi z nami | Natisni |
Ponedeljek, 29 Julij 2013 06:33

 »Etnološka zbirka društva PRETEKLOST ŽIVI Z NAMI je nastajala približno 15 let. Večina predmetov (danes jih je več kot 250) so ostalina Zgonarjeve domačije na Stari Sušici. Naši predniki so bili bodisi kamnoseki (o tem pričajo kamniti portali na hiši, kamnita korita za krmljenje prašičev, več kot 200 let stare škrli na dvorišču...), mizarji in kolarji (o tem pričajo različna orodja  svedri, obliči, žage, pa tudi izdelki kot so lesena kolesa za vozove, sodi za vino, škafi za zelje in pranje perila. Tu so še predmeti iz bivalne kulture - od črne kuhinje do starinskih postelj in omar. Nekatere predmete smo tudi kupili ali jih dobili v dar. Mnogi med njimi so bili potrebni restavratorskih posegov.

Namen zbirke na nekdanjem seniku (250 m2) ni pridobitna dejavnost, temveč prispevek k ohranjanju kulturne dediščine. Predvsem mladim, da lahko spoznajo, kako so živeli in delali njihovi predniki.

Nenazadnje pa je objekt že bil in še bo primeren za različne kulturne prireditve, za različne delavnice in družabna srečanja. Vse to naj bi prispevalo k hitrejšemu razvoju podeželja.«   

Ob tem dodajmo, da se lahko za ogled Zgonarjeve domačije in etnološko dogovorite z gospo Božo Pečko (telefon 040 377 167).

Otroci na Zgonarjevi domačiji:

slika otroci

Slikarska delavnica:

slika delavnica

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link