Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Aktivnosti Kmetijskega krožka konec leta 2013 | Natisni |
Petek, 03 Januar 2014 07:56

Konec novembra 2013 je na Ministrstvu za šolstvo RS potekal seminar v okviru projekta Šolski ekovrtovi, ki ga je že šestič zapored organiziral Inštitut za trajnostni razvoj. Na seminarju je sodelovala tudi koordinatorica Kmetijskih krožkov in projekta Šolski vrtovi na našem področju Tamara Urbančič, ki je prisotnim ravnateljem in mentorjem kratko predstavila pridelavo semen ter šolski kurnik kot nadgraditev dela na šolskih ekovrtovih. Več informacij o seminarju lahko dobite na spletni strani: http://solskiekovrt.si/index.php/za-mentorje

Ostale aktivnosti so v nadaljevanju...

Učenci Kmetijskega krožka so od vrtnarije Zeleni zmaj (Vrgopolje pri Igu) v dar dobili sadike eksotičnih rastlin, ki uspevajo tudi pri nas. Sadike je predala ga. Lisa Pavšič. Na šolski vrt OŠ Košana smo posadili brusnico in sibirsko borovnico, na šolski vrt OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad brusnico in goji jagodo, na šolski vrt OŠ Dragotina Ketteja pa dve brusnici, goji jagodo, aronijo in  šisandro.  Poleg tega smo posadili dva ribeza, ki smo ju kupili z zaslužkom prodaje naših kmetijskih pridelkov na Kmetijski tržnici, v Košani pa smo zakoličili za pomladansko sajenje dvanajstih  ribezov.  HVALA VRTNARIJI ZELENI ZMAJ ZA PODARJENE SADIKE!

Tamar in Lise sadike

Sicer pa so otroci v okviru kmetijskih krožkov na OŠ počasi zaključevali kmetijsko sezono. Na šolskem vrtu OŠ Košana so učenci pojedli vso surovo koleravo ter večino repe. Sveža zelenjava je najboljša! Na OŠ Kuteževo so učenci iz jajc šolskih kokoši spekli jajca ter miške in zopet vse pojedli skupaj z marmelado iz breskev, ki so jo kuhali med šolskimi počitnicami. Na OŠ Dragotina Ketteja so učenci pojedli ves krompir pridelan na šolskem vrtu, iz buč pa si skuhali bučno mineštro. Poleg tega so iz spredene volne izvezli čestitke za novo leto, ki jih je uporabilo naše društvo (LAS). Na OŠ Podgrad so v decembru veselo jedli surov brstični ohrovt in korenček ter očistili šolski vrt.

V naslednjem letu načrtujemo širitev pridelovalnih površin na vseh šolah!

Za konec leta so učenci Kmetijskega krožka OŠ Kuteževo sodelovali na snemanju oddaje o jedeh iz repe, ki jo je vodil in pripravil kuharski mojster Rihard Baša na TV Galeja. Najprej so se odpravili pobirati repo v vas Tominje v Brkinih. Nato so učenci repo očistili, olupili in zribali za kisanje, zvečer pa sodelovali na repini večerjo. Bilo je tako okusno, da so vse pojedli. Oddaja je bila premierno predvajana na TV Galeja 22.12.2013, nato pa se večkrat ponovila.