Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Aktivnosti na OŠ Podgrad | Natisni |
Ponedeljek, 10 Februar 2014 07:27

Konec januarja in v začetku februarja je bilo slabo vreme ter neprimeren čas za delo na šolskem vrtu, zato so učenci Kmetijskega krožka OŠ Rudolfa Ukoviča spoznavali gospodinjske veščine. V okviru projekta PESCA, ki poteka na šoli, je mentorica Tamara Urbančič pokazala, kako se iz surovega mleka napravi sir, ter iz sladke smetane maslo.  Učenke višjih razredov so se seznanile z osnovami  naravne kozmetike.
S tem pa kuhanja še ni bilo konec. Del projekta PESCA je tudi preizkušanje jedi ajdova kaša z jabolki in skuto. Ker veliko učencev to jed zavrača zaradi nepoznane ajdove kaše, se je mentorica Kmetijskega krožka odločila, da si učenci sami skuhajo ajdovo jed in sicer Ajdove palačinke z nadevom iz prosene kaše.  Seveda je bil ta pristop bistveno bolj uspešen, saj so učenci vse pripravljene palačinke tudi pojedli. O receptih pa v nadaljevanju....

Ker je povpraševanje po receptu balzama za ustnice veliko, ga navajamo:

Balzam za ustnice (avtor recepta Tamara Urbančič)

Na vodni kopeli segrevamo:
30 g macerata kamilic v mandljevem olju +
12 g ricinusovega olja za sijaj+
8 g čebeljega voska +
8 g karitejevega masla +
nekaj kapljic arome ali eteričnega olja po okusu

Ko je vse stopljeno, se dobro premeša in nalije v tube (" šminke" ). Omenjen recept zadostuje za 10 tubic-balzamov.

Ker so otroci ugotovili, da so ajdove palačinke zelo dobre, tudi tu navajamo recept:

Ajdove palačinke z nadevom iz prosene kaše (povzeto po Kulinarični Sloveniji):

Maso za palačinke naredimo po običajnem postopku iz:

3 jajca+ ščep soli+ 100 g bele moke + 160 g ajdove moke + pol litra mleka

Nadev pa: Najprej skuhamo 150 g prosene kaše v pol litra mleka osoljenega s ščepom soli. Ko se skuhana masa ohlaja, zmešamo v drugi skledi 150g skute+ 1dl sladke smetane + 4 žlice medu. Nato masi združimo in namažemo palačinke.

2014 005