Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Novice iz delovanja LAS | Natisni |
Petek, 20 Junij 2014 07:41

V teh vročih dneh že razmišljamo o primerni ohladitvi, vendar nam očitno delo ne bo pustilo veliko prostega časa. V teh dneh namreč potekajo obravnave nove Uredbe o izvajanju programa Leader za obdobje 2014-2020, kjer aktivno sodeluje tudi naš LAS. Gre za pomemben dokument, ki bo v veliki meri določil smernice in pogoje za delovanje slovenskih LAS. Ker pričakujemo, da bo dokument sprejet konec junija oziroma v prvih dneh julija, bosta oba poletna meseca zelo delovna, kar se zavedamo tudi v UO našega LAS. Tako smo na zadnji seji že razpravljali o postopkih ponovne potrditve LAS in terminskem planu priprave Strategije lokalnega razvoja, da bi čimprej začeli in končali z pripravo teh dokumentov.

Strokovni vodja LAS Aleš Zidar je v začetku junija kot predstavnik slovenskih LAS sodeloval na posvetu na temo dosedanjega izvajanja programa Leader v Evropi, na osnovi predstavljenih izkušenj in dobrih primerov pa so se pripravila tudi priporočila za naslednje programsko obdobje 2014-2020. Podrobno poročilo s posveta "Connecting rural Europe – Learning from the past, preparing for the future” si lahko ogledate tukaj.

Prejšnji petek je bila na lokalnih televizijah TV Vascom in TV Galeja objavljena prva letošnja oddaja Podeželje med Snežnikom in Nanosom, v kateri predstavljamo izvedene projekte našega LAS. V letošnji sezoni bo pripravljeno skupno pet oddaj, s tem pa bomo zaokrožili slikovno predstavitev večine projektov, ki so bili financirani v okviru programa Leader na področju občin Il.Bistrica, Pivka in Postojna, ki jih pokriva LAS DRPSN. Vse oddaje si lahko ogledate na spletni strani TV Vascom. Za predstavitev dela in projektov LAS pa je v pripravi tudi posebna predstavitvena brošura, katere izid načrtujemo v septembru 2014.

Ta teden so organizatorji aprilske konference Bioderviziteta in Leader projekti, ki je potekala na Dunaju, izdali končno brošuro z razpravami in predstavitvami projektov. Brošuro si lahko ogledate oz. potegnete z tega linka, se pa lahko pohvalimo, da je naslovna stran brošure naša – saj predstavlja Pivška presihajoča jezera. Mi smo zadovoljni, tudi zaradi rezultatov in informacij, ki smo jih na konferenci.

V preteklih dneh je svoja vrata odprla tudi nova namestitvena kapaciteta na našem področju. V vasi Trnje na Pivškem, v neposredni bližini Pivških presihajočih jezer, na posestvu, ki se ukvarja z rejo in jahalno šolo z islandskimi konji, so odprli B&B ponudbo, tako da se lahko ustavite in privoščite tudi krajši oddih. Vse informacije dobite na njihovi spletni strani.

V soboto, 21.6.2014, se dogaja veliko, saj poleg Kresovanj poteka po vsej Sloveniji tudi Poletna muzejska noč. Na našem področju se lahko ogledate Premski grad, veliko dogajanja bo tudi v Parku vojaške zgodovine v Pivki (program), v Postojni pa se bo dogajalo v prostorih Notranjskega muzeja (program na spletu in vabilo), kjer bodo s svojo ponudbo nastopili tudi ponudniki na naših tržnicah. Seveda pa ste vabljeni tudi na Kresovanje v Staro Sušico (Košana), kjer bodo praznovali kar dva dni – najprej na sobotno kresno noč, naslednji vikend pa še s kulturnim programom na Zgonarjevi domačiji.

Naslednja novica je za vse tiste, ki si želijo svoje otroke animirati med poletjem na poletnih taborih. V Stari Sušici že vrsto let prirejajo Poletni tabor, ki bo letos potekal v dveh izmenah – med 14. in 19. julijem ter med 18. in 23. avgustom. Vse informacije dobite v priloženem vabilu.

Društvo Ahec in Krajevna skupnost Jasen skupaj z občino Ilirska Bistrica vas v sredo 25. junija 2014, vabijo na tradicionalni pohod na Ahec, kjer bo ob 18,00 uri najprej maša, nato pa tudi krajši kulturni program ob dnevu državnosti z nagovorom župana Emila Rojca. Pohodniki se bodo pred vaškim domom v Jasenu zbrali ob 16,30, po povratku v Jasen pa bo tudi družabno srečanje  z domačimi muzikanti.

Še enkrat pa vabimo na Kulinarični pohod po učni poti »Beu kamn«, ki ga društvo Tuščak iz Bača pripravlja v sredo, 25.6.2014. Vse podrobnosti na letaku.

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link