Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Za nami je Kmetijska tržnica 2014 | Natisni |
Ponedeljek, 29 September 2014 09:22

Skupaj z občino Ilirska Bistrica in KGZ Nova Gorica smo 20. in 21.9. 2014 organizirali že 14. Kmetijsko tržnico, ki je bila tudi letos kljub slabemu sobotnemu vremenu, zelo uspešna. 106 ponudnikov v dveh dnevih, nekaj čez 4000 obiskovalcev, izpeljana dva tekmovanja in 6 strokovnih prireditev, organizirana sestanka Območne enote Postojna KGZS in Združenja slovenskih rejcev drobnice, prodajna razstava ovac in prva razstava plemenskih petelinov, vse skupaj pa popestreno z nastopi folklornih, pevskih in zabavnih skupin – to je dvodnevni izkupiček prireditve, ki bo v prihodnjih letih zagotovo postala še pomembnejša na regionalnem področju kot doslej. Takšen je namreč tudi sklep sestanka županov obmejnih občin Slovenije in Hrvaške, ki bo pomembno pripomogel k dodatni širitvi prireditve. Pomemben prispevek prireditvi pa je dala tudi petkova okrogla miza na temo Povezovanje in trženje, ki je izpostavila dejstvo, da si ponudniki lokalno pridelane hrane želijo sodelovanja s proizvajalci. Ta trenutek je torej potrebno izkoristiti in pričeti s sodelovanjem.

Naj omenimo še zmagovalce tekmovanj na KT. V soboto so se v spretnostnem gozdarskem tekmovanju za pokal DEMETRA pomerili gozdarji in prikazali res zavidljivo znanje v rokovanju z motornimi žagami. Prvo mesto je ponovno zasedel Aleksander Vrh iz Il.Bistrice, drugi je bil Toni Šircelj iz Prema, tretje mesto pa je osvojil mladi Andrej Prelog iz Zarečja.

V nedeljskem tekmovanju za pripravo krompirja v zjevnici je sodelovalo 6 ekip iz občin Il.Bistrica, Pivka, Postojna, Hrpelje Kozina in Matulji. Tokrat so se najbolj izkazali člani TD Pivka, ki so z domiselno koreografijo in pripravo jedi še enkrat odnesli zmago na Pivško. Nič manj se niso potrudili tudi člani društva Kašča iz Predjame, ki so bili drugi in ekipa upokojencev iz Matuljev, ki je osvojila tretje mesto. Ker se v točkovanju ocenjuje tudi pristop k pripravi jedi in njena predstavitev, je prav, da povemo, da je po mnenju komisije najbolj okusen krompir v zjevnici pripravila ekipa občine Hrpelje Kozina, kar pa je bilo premalo za končno boljšo uvrstitev.

Več dogajanja si lahko ogledate na fotografijah na naši FB strani, kjer lahko tudi pokomentirate dogajanje in oddate vaše predloge za še boljši sejem.

20140921 110721 640 x 480

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link