Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Oktoberske aktivnosti | Natisni |
Petek, 24 Oktober 2014 09:59

 -        Gobarski praznik na Pregarjah to soboto 25.10. in nedeljo 26.10.2014. Vse podrobnosti si oglejte na priloženem vabilu.

-        V soboto, 25.10.2014 s pričetkom ob 20,00 uri bo v prostorih Kulturnega športnega društva Koče (Koče 43, 6258 Prestranek) POTOPISNO PREDAVANJE O NOVI ZELANDIJI - DEŽELI DOLGEGA BELEGA OBLAKA. Svojo izkušnjo dvomesečnega bivanja na Novi Zelandiji bosta predstavila Blaž in Valentina Lenarčič.

-        V torek 28.10.2014 ob 19h v KD Slavina: predavanje na temo Akvaponika, ki ji nekateri že napovedujejo pomembno vlogo pri lokalni samooskrbi v bližnji prihodnosti, je hkratno gojenje rib in zelenjave. Ribji izločki predstavljajo organsko gnojilo, ki ga uporabijo rastline za rast. V akvaponiki se tako zaradi občutljivosti rib ne uporablja pesticidov, ne umetnih gnojil, samo ravnovesje mikroorganizmov v vodi pa omogoča popolno razgradnjo hranil. Za več informacij o predavanju in prijavah na dogodek si oglejte letak, lahko pa kliknite tu.

-        EKOMUZEJ Pivških presihajočih jezer v času jesenskih - krompirjevih počitnic pripravlja za otroke osnovnih šol JESENSKE DELAVNICE V EKOMUZEJU Pivških presihajočih jezer:

  1. V torek, 28.10.2014, med 9 in 12 uro – Šiviljstvo: 7 EUR po otroku. Mentorici: Tanja Milharčič in Tina Poljšak. Na delavnici bodo otroci se učili šivali, izdelali bodo igrače iz cunj. Za malico bo poskrbljeno.
  2. Sreda, 29.10.2014, med 9 in 12 uro – Izlet v neznano: 6 EUR po otroku. Mentorja: Martina Smrdelj in Jani Frank. Aktivnosti v naravi, spoznavanje rastlin in živali, igre, izdelovanje odtisov,… Za malico je poskrbljeno. V primeru dežja bo delavnica prirejena.
  3. Četrtek, 30.10.2014, med 9 in 12 uro – Semena: 7 EUR po otroku. Mentorica: Tamara Urbančič. Spoznavanje semen, semenja, proizvodov. Spoznavanje moke, žit ter kuhanje polente in priprava malice. Za malico je poskrbljeno.
  4. Veletrznica_plakat.pdfRok prijave je dan pred izvedbo delavnice. Prijave na el.pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na tel.št.: 031 775 002, Več info na www.pivskajezera.si

Turistično društvo Ilirska Bistrica že pripravlja aktivnosti ob prazničnih decembrskih dnevih. Danes vabijo vse zainteresirane oblikovalce iz vseh krajev področja LAS in ostale Slovenije, da sodelujejo na decembrski razstavi »PRATFANI, PEKAČI, MODLA IN MODELČKI«, kjer bi razstavili svoje stare, ali svoje na novo oblikovane kuharske modele za peko prazničnega peciva. Vse informacije dobite pri Milojki Primc na mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na GSM: 031 585 602.

V razmislek o podjetnosti pa vam ponujamo še zanimivost s hrvaške strani. Na Veletržnici Matulji pripravljajo v soboto 25.10.2014 zanimivo prireditev – Dan domaće jabuke, kjer bodo predstavili proizvajalce jabolk in njenih proizvodov s Hrvaške. Žal tokrat ne sodelujemo z našim Brkinskim jabolkom, se pa že dogovarjamo, da bi takšno predstavitev izpeljali v naslednjih mesecih – če bo seveda interes naših proizvajalcev. Oglejte si vabilo na to prireditev.

 

PRIPOROČAMO

las-porocilo
trznice
projekt pesca
kmecki-krozek
turisticne kmetije
razvoj-podezelja-link