Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Šolanje "Poznavalec zdravilnih rastlin" | Natisni |
Sobota, 08 November 2008 09:06

ZAČETEK ŠOLANJA V SREDO, 26.11.2008 S PRIČETKOM OB 17,00 URI V KINODVORANI KRPANOVEGA DOMA V PIVKI:

Tema prvega predavanja: Spoznavanje z udeleženci, obrazložitev programa. Osnovna znanja o zdravilnih rastlinah. Kaj je na rastlinah uporabnega. Kdaj nabiramo cvetje, lubje, liste, korenine. Kako jih pripravimo na sušenje, kje sušimo, kako sušimo, kako jih hranimo. Kje gojimo rastline, kje smemo nabirati in katere rastline so zaščitene. 

Program šolanja je objavljen na svoji podstrani.

STOPITE TO JESEN Z NAMI V DRUG SVET

Čudežen svet zdravilnih rastlin

V četrtek 13. novembra se bo ob 17.00 uri v Pivki (OŠ PIVKA) odvilo brezplačno predavanje RABA IN ZLORABA ZDRAVILNIH RASTLIN.

Na predavanju bo predstavljen tudi 35 urni tečaj »POZNAVALEC ZDRAVILNIH RASTLIN«, ki se bo na področju občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna odvijal v novembru, decembru in januarju.

V teh časih, ko zdravje postaja vedno težje dosegljiva dobrina, vedno več ljudi posega po spoznavanju zdravilnega v naši bližnji okolici. Ste se kdaj vprašali zakaj?

Vsako znanje, ki  ga pridobimo je dragoceno za neko stvar. Podaljšati nekomu življenje, mu olajšati bolečino in trpljenje, žalost bolezni spremeniti v nasmeh zdravja - to so modrosti, ki so jih stoletja patri in menihi negovali v odmaknjenih sobanah in vrtovih samostanov.

Ta znanja obogatena z zadnjimi znanstvenimi odkritji, predstavljena na preprost, vsakomur prijazen način, na naše področje prinaša Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, ki bo predavanje in šolanje organiziralo v sodelovanju z  zeliščarsko kmetijo Plavica iz Dolenjskih toplic in Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova Gorica za področje teh treh občin.

V Sloveniji poznamo več kot 650 zdravilnih rastlin nekaj 100 pa je popolnoma uporabnih in nam lahko priskoči na pomoč pri težavah z zdravjem Tako npr. je trobentica odlična za zdravljenje grla v kombinaciji s še nekaterimi rožami, regratov najbolj zdravilni del pa je korenina, ki jo ne nabiramo spomladi ampak jeseni. Posušena lahko raztopi celo ledvične kamne, njena vsebnost inulin pa vzpodbuja izločanje inzulina, zato korenino dostikrat uporabljamo pri sladkornih boleznih.

Ko pokukamo v čudežen svet zdravilnih rastlin spoznamo, da je prav vsaka rastlina ki raste okrog našega doma dobra za lajšanje kakšne bolezni. Le kdo ne pozna šentjanževke, te lepe zlato rumene rožice, ki junija raste po naših travnikih. Če bi ljudje redno nabirali  šentjanževko, bi celo leto imeli doma najboljše zdravilo za depresijo. Poglejte okrog sebe in videli boste da optimizma ni nikoli dovolj. Vendar pa prebrati iz knjige ali časopisa ni dovolj. Rastline je potrebno prepoznati v naravi in to s popolno gotovostjo, saj se dostikrat pripeti da ljudje želijo nabrati eno rožo, utrgajo pa drugo. Lep primer je čemaž, ki ga ljudje zamenjujejo z jesenskim  podleskom. Čemaž, ki je odličen za namaz in ima prenekateri zdravilen učinek, je pravo nasprotje jesenskega podleska, ki je strupen in smrtno nevaren

Ko zdravilno rastlino poznamo moramo vedeti kako jo posušiti, shraniti in nenazadnje kdaj in kako jo lahko uporabljamo. Vse to so razlogi, da smo se odločili prebujati znanje o zdravilnih rastlinah.

ŠOLANJE, POZNAVALEC ZDRAVILNIH RASTLIN - 35 ur

Na šolanju boste spoznali zdravilne rastline v naravi na vrtovih, se naučili izdelovati iz njih pripravke po tradicionalnih postopkih, se naučili uporabljati sivo glino v kurativne in preventivne namene, temeljito proučili 60 zdravilnih rastlin, pridobili osnovne informacije o kemični sestavi zdravilnih rastlin, spoznali osnove masaže, se naučili kako pridelujemo zdravilne rastline in kako izdelujemo čajne mešanice za posamezna obolenja pa tudi to, da si boste znali narediti dobro mešanico za dobro jutro.

Torej vsi, ki Vas zdravilne rastline zanimajo pridite na to brezplačno predavanje v četrtek 13. novembra ob 17.00 uri, v OŠ PIVKA.  Udeleženci predavanja bodo imeli priložnost spoznati najbolj zanimive zdravilne rože Notranjske oz. najbolj znane zdravilne rastline, ki jih Slovenci že od nekdaj uporabljamo. Na predavanju bo predstavljen tudi 35 urni tečaj »POZNAVALEC ZDRAVILNIH RASTLIN«, ki se bo na področju občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna odvijal v novembru, decembru in januarju, in ki ga bo prebivalcem Notranjske ponudilo Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom v okviru projekta LEADER +. S tem bo društvo krajanom teh treh občin omogočilo šolanje po znatno nižji ceni, kot je sicer na voljo. Za njihovo povabilo se jim zahvaljujemo in Vas vabimo da se šolanja oz predavanja  udeležite v čim večjem številu.

Prijave na šolanje:

Učna kmetija Plavica: 040 725 240, 07 30 66259; Email:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ; http://www.plavica.si/

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom: 031 339 789, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ; http://www.razvoj-podezelja.si/