Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Aktualno
Lokalna tržnica Mikoza | Natisni |
Petek, 15 Julij 2016 07:25

V okviru Lokalne tržnice Mikoza v Ilirski Bistrici že nekaj časa deluje društvena prodajalna, ki ponuja izdelke naših članov. Dosedanje izkušnje kažejo, da je bila odločitev o skupni prodaji članov dobra, saj se je dvignila ponudba tržnice, poleg tega pa vedno več obiskovalcev oz. kupcev ugotavlja, da ponujamo dobre domače proizvode. Novost je prodaja Andrejčkovega medu (iz Kosez), med katerim najdemo akacijev, cvetlični in kostanjev med, še vedno pa lahko dobite kravji domači sir, odlično albuminsko skuto in še boljše jogurte Štefetove kmetije iz Petelinj. Za popestitev ponudbe pa imamo v prodaju tudi izdelke podjeta Profruit iz Ljubljane, ki nudi bio izdelke iz aronije, konoplje, lana, proso, ajde in pire. Tudi mazila iz aloe vere, kar lahko preverite na prodajnih spletnih straneh.

Na tržnici se to soboto 16.7.2016 predstavlja tudi sirarstvo Milko Kutin iz Kobarida s tolminskim sirom in ostalimi proizvodi. Vabljeni....

 
Sejem Kmetijska tržnica 2016 | Natisni |
Petek, 08 Julij 2016 06:19

Letošnja dvodnevna sejemska prireditev "Kmetijska tržnica 2016" bo imela nosilno temo "Žita - od zrna do kruha" in bo potekala med 24. in 25. septembrom 2016 na standardni lokaciji ob OŠ Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici. Letos smo se odločil za temo, ki je na našem področju vedno bila zanimiva in nikoli preveč obdelana, zato želimo z strokovnim posvetom (grad Prem v petek 23.9.2016) in različnimi delavnicami, aktivnostmi in razstavami, vzpodbuditi razmišljanje, da se splača sejati žitarice tudi na našem področju. Seveda pa je s tem povezana tudi predelava in proizvodnja, zato bomo poskusili na sejemskem prostoru zbrati kar največ ponudnikov, ki se ukvarjajo z žiti od zrna do kruha.

Seveda sejem ne more biti brez razstavljavcev, zato vabimo vse, ki so želijo predstaviti na največjem regijskem sejmu, da pošljejo svoje prijave na naš mail, celotna prijavna dokumentacija pa je dostopna tukaj (vabilo na KT za ponudnike, prijavnica), podroben program KT pa je še v pripravi in ga objavimo takoj, ko bo zaključen.

 
LOKALNA TRŽNICA MIKOZA PRIČELA NOVO SEZONO Z NOVOSTMI | Natisni |
Ponedeljek, 23 Maj 2016 13:53

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom je v jeseni 2015 ponovno prevzelo upravljanje Lokalne tržnice Mikoza v Ilirski Bistrici. Po ureditvi vse potrebne dokumentacije je tržnica konec aprila pričela z novo sezono, v kateri upravljavec načrtuje ponovno oživitev ponudbe tudi z odprtjem društvene prodajalne v eni izmed prodajnih hišic na tržnici.

Društvo je sicer v okviru različnih projektov povezanih z vzpostavljanjem tržnic v Ilirski Bistrici, Pivki in Postojni, ki so bili sofinancirani iz programa Leader iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, v letu 2014 že vodilo tržnico na Mikozi v Ilirski Bistrici, z zaključkom projekta pa prepustilo upravljanje Komunalnemu podjetju Ilirska Bistrica. Žal se ta poteza ni izkazala za dobro, saj je tržnica predvsem zaradi odnosa upravljavca zelo hitro izgubila ponudnike, s tem pa tudi nikoli prav zaživela. Kar nekaj časa je trajalo, da je občina Ilirska Bistrica predala upravljanje društvu, prav tako je kar nekaj časa trajalo urejanje vseh potrebnih aktivnosti za ponovno odprtje tržnice. Od maja 2016 naprej lahko prebivalci Ilirske Bistrice ponovno kupujejo domače lokalne proizvode na Mikozi, stalno pa se najde tudi ponudba hrvaških lokalnih proizvodov iz Istre, Like in Slavonije.

Ker se je društvo redno srečevalo s problemom pestre in kvalitetne ponudbe na tržnici, se je povezalo z nekaterimi domačimi proizvajalci člani društva in pripravilo tako imenovano društveno prodajo. V eni izmed prodajnih hišic na tržnici bo tako vsako soboto možno kupiti proizvode več različnih ponudnikov, za začetek so se za takšen način prodaje odločili Kmetija Svetlin Metka Vergan iz Kuteževega z pekovskimi in zeliščnimi proizvodi, Kmetija Kozlek iz Il.Bistrice z šparglji in vrtninami in Štefetova kmetija iz Petelinj z mlečnimi izdelki (siri in jogurti), v naslednjih dneh pa se bodo priključili še ponudniki čebelarskih izdelkov, jagod, češenj in ostalega sadja.

Vsakih 14 dni bodo na tržnici potekali tematski dnevi, kjer se bo dodatno predstavil ponudnik z trenutno aktualno ponudbo. Tako je bila zadnja sobota namenjena špargljem, ko so lahko obiskovalci poskušali okusne jedi iz špargljev izpod rok kuharskega mojstra Riharda Baše in prisluhnili skladbam Kristjana Jenka, člana harmonikarskega orkestra Nika Polesa. Naslednja tema Lokalne tržnice Mikoza pa bodo češnje in jedi, pripravljene iz tega slastnega sadeža.

Društvo želi na lokalni tržnici Mikoza ustvariti prijetno družbeno dogajanje, da bo tržnica ne samo mesto prodaje lokalnih proizvodov ampak tudi mesto sobotnega srečevanja prebivalcev mesta, zato bodo vse aktivnosti usmerjene v pestro dogajanje na tržnici. Vabljeni k obisku.

 
Šparglji in nova ponudba na tržnici | Natisni |
Sreda, 18 Maj 2016 06:05

Vabljeni to soboto, 21.5.2016 na Dan špargljev na Lokalni tržnici Mikoza v Ilirski Bistrici. Poleg ponudbe špargljev s Kmetije Kozlek in kulinaričnih dobrot mojstra Riharda Baše tudi uvajamo novo ponudbo na tržnici - od sobote dalje bo vsak teden obratovala društvena hišica, kjer bomo ponudili proizvode naših lokalnih proizvajalcev. Za to soboto napovedujemo Kmetijo Hribar iz Kuteževega - pekovski izdelki in zelišča, Štefetovo kmetijo iz Petelinj z vrhunskimi mlečnimi izdelki in Kmetijo Kozlek z vrtninami. Vabljeni...

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Stran 2 od 17