Skip to content

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Kmetijski krožek

Pozdravljeni na podstrani "Kmečkega krožka". Tu bomo objavljali vse akutalne infomacije v zvezi z njim.Aktivnosti na OŠ Podgora Kuteževo | Natisni |
Ponedeljek, 10 Februar 2014 07:20

Tudi na OŠ Podgora Kuteževo poteka v tem šolskem letu projekt PESCA. V okviru tega projekta učenci med drugim spoznavajo pot hrane od njive do mize. Tako so učenci Kmetijskega krožka in učenci gospodinjstva, dne 3.februarja 2014, skupaj napravili sir in maslo. Za sir so uporabili surovo mleko iz mlekomata, za maslo pa sladko smetano. Ker je bilo vse skupaj odličnega okusa, so vse pojedli. V januarju pa so tudi pridno degustirali različne sire, tudi tiste s plemenito plesnijo in Mohant.

mentorica Tamara Urbančič

2014 045

 
Sodelovanje v projektu POŽEN EVROPO | Natisni |
Petek, 03 Januar 2014 08:18

Učenci Kmetijskega krožka so v letu 2013 sodelovali tudi v projektu Požen Evropo, ki ga vodi evropska poslanka ga. Zofija Mazej Kukovič. V projektu je sodelovalo 150 vrtičkarjev, kmetov ter zavodov, med njimi tudi OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad in OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica. Obe šoli sta se pod mentorstvom Tamare Urbančič uvrstili med nagrajence tega projekta. OŠ Dragotina Ketteja je za estetiko ureditve šolskega vrta prejela celo vse možne točke. Poleg estetike je komisija ocenjevala tudi zasaditev jagodičevja, česna, ajde in stročnic, pestrost zasaditev ter recepte iz omenjenih rastlin.

Za nagrado sta si dve predstavnice šol udeležili izleta v Strasbourg in si v spremstvu evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič ogledali delo evropskega parlamenta.

Zaradi pozitivnega učinka projekta na delo učencev v Kmetijskih krožkih, bosta obe šoli nadaljevali sodelovanje v projektu Požen Evropo tudi v letu 2014.

 DSC 5931

 
Aktivnosti Kmetijskega krožka konec leta 2013 | Natisni |
Petek, 03 Januar 2014 07:56

Konec novembra 2013 je na Ministrstvu za šolstvo RS potekal seminar v okviru projekta Šolski ekovrtovi, ki ga je že šestič zapored organiziral Inštitut za trajnostni razvoj. Na seminarju je sodelovala tudi koordinatorica Kmetijskih krožkov in projekta Šolski vrtovi na našem področju Tamara Urbančič, ki je prisotnim ravnateljem in mentorjem kratko predstavila pridelavo semen ter šolski kurnik kot nadgraditev dela na šolskih ekovrtovih. Več informacij o seminarju lahko dobite na spletni strani: http://solskiekovrt.si/index.php/za-mentorje

Ostale aktivnosti so v nadaljevanju...

Več ...
 
Kisamo zelje | Natisni |
Ponedeljek, 25 November 2013 07:25

November je čas kisanja poznega zelja. Učenci Kmetijskega krožka OŠ Košana in OŠ Podgrad so se preizkusili v ribanju in tlačenju zelja ter pri tem neizmerno uživali. Ker so na šolskih vrtovih pridelali premalo zelja za toliko za delo vnetih ročic in nogic, nam je zelje, tako kot lani, podaril g. Lojze Mehčinov iz Zarečice. Hvala g. Lojzetu, ki je učencem omogočil obilo užitkov, učiteljem pa spomine na "bogato" mladost. Današnji otroci so kljub preobilju žal prikrajšani za cel kup izkustvenih doživetij.

DSCN6455

 
Udeležili smo se Festivala polstenja v Selnici pri Dravi | Natisni |
Četrtek, 17 Oktober 2013 06:55

Učenci Kmetijskih krožkov treh osnovnih šol Košana, Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica ter Podgora Kuteževo so se na povabilo podjetja Soven v soboto, 5.10.2013 udeležili tridnevni mednarodni festival polstenja volne v Selnici ob Dravi. Učenke in učence je spremljalo nekaj staršev (3), starih staršev (3) ter učiteljici Magdalena Logar in Tamara Urbančič.

Pričakal nas je direktor podjetja Soven ter nas toplo sprejel, popeljali so nas z vozom in starodobnikom na ogled bližnjih vasi. Najprej smo si ogledali obsežne sadovnjake in hladilnico, polja, živino ter najstarejšo elektrarno v Evropi – FALA. Nato pa so učenci prireditvi predstavili delo krožka in prikaz predenja volne z devetimi kolovrati in štirimi preslicami za udeležence delavnic polstenja, ki so prišli tudi iz sosednjih držav. Učenci so si ogledali podjetje in proizvodnjo ter delavnico polstenja volne, kjer si je vsak otrok izdelal zapestnico ter tri kroglice za ogrlico. Obenem so si učenci ogledali tudi delo kovača in coklarja, ki sta bila prisotna na prireditvi. Na koncu je sledil kratek zaključek s podelitvijo priznanj, malico ter seveda našima dvema harmonikašicama, ki sta nas spremljali celo pot.

Učence je posnela lokalna televizija, pridobili so si novo izkušnjo, predvsem pa spoznali pot od volne do izdelka, si ogledali edino tovrstno proizvodnjo pri nas z letno predelavo 80 ton volne ter se prvič popeljali med razsežnimi sadovnjaki (300 ha jablan) s hladilnico na sončno energijo (strešna elektrarna). Predstavili smo tudi LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom.

oktober2013 072

 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 Naslednja > Konec >>

Stran 2 od 3